בנייה ירוקה מתייחסת לתהליכי בנייה ידידותיים לסביבה ולמשתמש אשר מטיבים עם השימוש במשאבי הטבע ותורמים לחיסכון באנרגיה. מגמת הבניה הירוקה צברה תאוצה בשנים האחרונות וכבר יש לה דריסת רגל משמעותית בענף הבנייה. החל משנת 2023, התקן הישראלי לבנייה ירוקה (ת"י 5281) יהפוך להיות מחייב וכל מבנה יחויב לכלול בתוכו מרכיבים ירוקים, כאלו אשר יפחיתו את זיהום הסביבה.
תקן 5281 מכיל למעשה פרמטרים על פיהם נבחנים פרוייקטי בניה, כאשר צבירת נקודות בפרמטרים השונים מובילה לזכאות לתואר "בניין ירוק". את התואר בניין ירוק מקבלים כאשר צוברים 55 נקודות בפרמטרים שונים. הנקודות הללו (55) שוות ערך לכוכב אחד, אשר הינו תנאי סף והמינימום הנדרש לקבלת הזכאות ל"בניין ירוק", בסך הכל ניתן לצבור עד 5 כוכבים. מבין הפרמטרים (המחולקים ל-9 קטגוריות) ישנה התייחסות גם לחומרים בהם משתמשים בהקמת הבניין. כאשר בתוך פרק החומרים, ישנה התייחסות באופן ספציפי לחומרים ומוצרים להם יש את תווי ה-EPD וה-LCA (סעיף 4.5 בתקן).
LCA | ניתוח מחזור החיים של המוצר
ניתוח מחזור החיים של המוצרים (LCA) מבוסס על תקני ISO וולונטריים אשר משמשים כמדריכים מנחים (ולא תקנים מחייבים). כאשר מסיימים את ניתוח ה-LCA, ניתן לפרסם את תוצאותיו ולהוציא הצהרת מוצר באמצעות ארגונים בינלאומיים, כדוגמת ה-EPD העולמי.
LCA- Life Cycle Assessment הינו כלי מדעי אשר נועד לעודד ולהניע תהליכי ייצור ידידותיים לסביבה וברי קיימא. למעשה, זהו השלב המקדים להצהרת ה-EPD עליה דיברנו למעלה. מתוך ניתוח מחזור החיים של המוצר וההשפעות הסביבתיות שתועדו ב-LCA (החל משלב כריית חומרי הגלם ועד לסיום השימוש בו) מופקת הצהרת ה-EPD , כאשר הצהרה זו מעניקה קרדיט וניקוד לפי תקן ה-LEED הבינלאומי לבנייה ירוקה.
EPD | מה זה ומה הוא תורם לצבירת ניקוד לבניה ירוקה?
התקן הרלוונטי להצהרות על מוצרים סביבתיים הינו ISO 14025, כאשר הצהרות בינלאומיות כדוגמת ה-EPD נרשמות במסגרתו. מדובר בהצהרת מוצרים סביבתית המעבירה מידע שקוף ומלא לצרכן על המוצר, מרכיביו, תהליך הייצור שלו וכיצד הוא משפיע על הסביבה (הן בזמן הייצור והן במהלך חייו).
EPD ו- LCA | איך זה קשור לתקן הבניה הירוקה 5281?
בפרק החומרים שבתקן, ישנה התייחסות לרכישת חומרים ומוצרים מיצרנים וספקים אשר ערכו לחומרים שלהם ניתוח מחזור חיים לפי העקרונות המקובלים (סעיף 4.5). על פי התקן, שימוש בחומרים בעלי הצהרת EPD ו/או LCA יעניק קרדיט לניקוד הבנייה הירוקה, כך ששימוש ב-2 מוצרים כאלו בפרויקט יעניק 0.5 נקודות, שימוש ב-4 מוצרים יעניק נקודה אחת ושימוש ב-6 מוצרים בעלי EPD/LCA יעניק 1.5 נקודות. כיצרנית מובילה בענף הבנייה, חברת טרמודן מייצרת מגוון רחב של מוצרים מתקדמים בעלי תעודות והצהרות ניתוח מחזור חיים.
שיטת הניקוד
שיטת הניקוד של בנייה ירוקה מבוססת על תקן 5281 של מכון התקנים הישראלי.
התקן מגדיר 9 תחומים עיקריים, לכל אחד מהם מוקצה ניקוד:
אנרגיה: התייחסות לתכנון ביו-אקלימי, מערכות פעילות לחיסכון באנרגיה, שימוש באנרגיות מתחדשות ועוד.
קרקע: בחירת מיקום הבניין, שמירה על שטחים פתוחים, צמצום פגיעה בקרקע ועוד.
מים: התייעלות בצריכת מים, שימוש במערכות מים אפורים, איסוף מי גשמים ועוד.
חומרים: שימוש בחומרים ידידותיים לסביבה, צמצום פסולת בנייה, בחירת חומרים ממוחזרים ועוד.
בריאות ורווחה: איכות אוויר פנימית, תאורה טבעית, גישה לאור יום, נוף ועוד.
פסולת: צמצום ייצור פסולת, מיחזור, קומפוסטאז' ועוד.
תחבורה: עידוד שימוש בתחבורה ציבורית, אופניים הליכה, תכנון נגיש ועוד.
ניהול: ניהול יעיל של תהליך הבנייה, תיעוד, בקרה ועוד.
חדשנות: פתרונות חדשניים בתחום הבנייה הירוקה, טכנולוגיות מתקדמות ועוד.
לצורך קבלת דירוג בבנייה ירוקה, צובר הבניין נקודות בכל אחד מהתחומים.
מינימום 55 נקודות נדרש לקבלת כוכב אחד, שהוא הדירוג הבסיסי.
ניתן לצבור עד 110 נקודות , כאשר 90 נקודות ומעלה מקנות את הדירוג הגבוה ביותר – 5 כוכבים.
כחלק מפועלה של החברה בתחום הבנייה הירוקה, היא השיקה קטלוג מוצרים לבנייה ירוקה המנגיש מידע על מוצריה, הסעיפים בהם כל מוצר מעניק ניקוד, התקנים הרלוונטיים המיוחסים לכל מוצר, נתוני הצריכה והאריזה של כל אחד מהמוצרים ואת נתוניו הטכניים – יישומים, שימושים, תכונות ועוד. אנו שמים דגש על ייצור ופיתוח מגוון רחב של מוצרי בנייה טבעיים ובאיכות ללא פשרות. מוצרי הבניה של טרמודן עומדים בכל התקנים הנדרשים בארץ ואף זכו בתו הזהב ותעודות EPD ו-LCA שמעמיד אותם בשורה הראשונה מבחינת איכות, בטיחות וסביבה. חומרי הבניה של טרמודן עוברים בקרה מחמירה לאורך כל תהליך הייצור כדי להבטיח שלקוחותינו יקבלו את המוצר הטוב ביותר שניתן להשיג בשוק. שקידה על פיתוח פתרונות חדישים לצד יישום תהליכי ייצור מתקדמים הופכים את טרמודן למפעל מוצרי הבניה המודרני בישראל.